2010 Honda Insight hybrid

Hybridtekniken är, i stort, en bra sak. På att vi alla kan enas. Men rena drivna och miljömässigt ansvar även om de kan vara, har hybridbilar varit utom räckhåll för alla utom välbärgade köpare. De flesta konsumenter är helt enkelt inte villiga att – eller kan inte – punga ut $ 30.000 – $ 40.000 behövs för att få bakom ratten i en del-förbränningsmotorer, del-elbil.

Det finns några undantag, naturligtvis. General Motors ‘Aura Greenline sedan har en rimlig prislapp, allt beaktas, liksom Chev Malibu Hybrid, men i termer av vad du får för dina pengar, hybridfordon har ännu att locka konsumenter i några betydande siffror …. speciellt yngre köpare.

Honda hoppas att ändra på det med införandet av den andra generationen Insight hybrid. Priser under både Civic Hybrid och populära Toyota Prius, det hållet riktat nybörjare och köpare under 35, enligt Honda Kanada chef för produktionsplanering, Ryan Kelly.

“Antalet hybrid produkter på marknaden är sex gånger större än den var när vi först introducerade Insight, 2000,” anmärkte han vid lanseringen, i Scottsdale. “Och det finns 38 gånger så många av dem på vägarna …. men få av dem drivs av yngre köpare.” Så när den börjar säljas under våren, kommer 2010 års Honda Insight prissättas i en “sweet spot” runt $ 20.000 eller lägre, enligt Ryan Kelly.

Med tekniken i grunden liknar den som finns i den nuvarande Civic Hybrid, är den nya Insight väntas ge bränsleförbrukning på 4,8 l/100 km i stan och en snål 4,5 L./100 km på motorvägen. Dessa är bättre siffror än Toyota Prius och bara marginellt sämre än de som levereras av den första generationen Insight, som fortfarande är bränsleförbrukningen mästaren i Kanada.

Liksom Civic och originella Insight, kommer den nya Insight har en kompakt elmotor inklämt mellan bilens förbränningsmotor och en växellös CVT transmisison. Motorn förskjuter 1,3 liter och elmotorn utvecklar 10 kilowatt. Tillsammans genererar cirka 98 hästkrafter och 123 foot-pounds av vridmoment. Motorn har också Hondas i-VTEC-tekniken variabel ventilstyrning, drive-by-wire gasreglage, och är nästan identisk med den som finns i Civic Hybrid, om en smidgeon mindre kraftfull. Den är specialbyggd just för hybrid drivlinor och är vad Honda kallar en “låg friktion” kraftverk. Totalproduktionen för nickel metallhydrid batteri är 128 volt, och Honda hävdar att det kommer att pågå i 15 år eller 240.000 kilometer …. vilket som kommer först.

Hantera den kombinerade produktionen av batterier, elmotorer och gasmotorer är Hondas Integrated Motor Assist (IMA), som i denna konfiguration, är mer kraftfull och lättare än den som finns i Civic eller det ursprungliga Insight. IPU (Intelligent Power Unit) för den nya Insight är placerad under golvet i det bakre bagageutrymmet, tillsammans med batteriet. Till skillnad från sin föregångare, denna modell kommer faktiskt sittplats fem vuxna, men baksätet svängrum är fortfarande på en premie, och killen i mitten kommer tätt. Med baksätena nedfällda, ger Insight cirka 450 liter lastutrymme.

Bakom ratten är förarna inför ett “tudelat” instrumentpanelen och multi-informationsdisplay. En ögonformad gondolen ovanför varvräknare och IMA avläsning visar fordonets hastighet med en trefärgad bakgrund som visar dig en överblick om du ska köra förnuftigt och spillsäd maximal körsträcka från drivlinan. Top bränsleekonomi ger skärmen en grön bakgrund, medan “något mindre än effektiv” visar ljusblå, och ineffektiva körbeteende visar mörkblå. Som alla goda hybridfordon, har den nya Insight regenerativ bromsning som skördar elkraft under retardation.

Men det är inte allt. En “Econ” switch sitter på vänster sida av instrumentpanelen tillåter er att välja körlägen, och multi-informationsdisplayen också har en söt liten “träd” grafik som “poäng” din körförmåga.

“Ekonomin läget harmoniserar motor, elektrisk motor och transmission”, förklarar Yuji Fujiki, Hondas projektledare för Insight, “samt att minska tiden luftkonditioneringen fungerar, och styra inaktiv tid av motorn när bilen stannar. ” Att vrida optimal bränsleekonomi ur hela systemet, skulle föraren vara idealiskt i “grön”-läge, med alla “blad” av trädet på plats.

Det kan låta lite barnslig och kanske en smula värdefull, men hela arrangemanget faktiskt fungerar bra och är lätt att umgås med och ganska användarvänligt. På en 45-kilometers körning loop anges på produktens lansering, lyckades jag en 5,0 l/100 km genomsnittlig bränsleekonomi, och det var samtidigt upp med trafik och vistas på hastighetsgränserna. Det viktiga är att undvika jackrabbit startar, låta motorn momentum bär fordonet, utrullning nedförsbacke, och bromsa försiktigt och långt före stoppskyltar / trafikljus. Systemet är utformat för att tillåta förare att noggrant övervaka deras resultat, och det är nästan roligt att använda. Enligt Honda är hela idén att uppmuntra förarna att “ta ett intresse för att utveckla bränslesnåla körvanor på lång sikt.”

Den nya Honda Insight kommer att erbjudas i två utföranden: LX och EX. De flesta av de vanliga modcons – elektriska fönsterhissar, etc – kommer som standard med LX och EX kommer att ha extrafunktioner såsom ett navigationssystem, ratt-läge växelpaddlar, Bluetooth-funktion rattmonterade ljud kontroller och lätta legeringar hjul.