Aston Martin Rapide – de fyra dörren superbil

Bortsett från dess fantastiska design och utseende, kanske du undrar vad all uppståndelse handlar om Aston Martin Rapide. Man kan säga att det är en konkurrent till Porsche Panamera och Maserati Quattroporte är dock Rapide prislapp långt, långt högre än sina två konkurrenter som kommer in med en prislapp på över två hundra tusen dollar. Den Aston Martin VD har dubbat Rapide som världens första fyrdörrars super-bil – en ganska stor fordran när du anser att det är inte alls lika snabb som Porsche Panamera Turbo.

Rapide delar sin sex liter, 470 hästkraft V12 motor och sexväxlad automatisk växellåda med DB9, och kan uppbåda en 0-60 tid på cirka fem sekunder. Rapide viktfördelning, låg tyngdpunkt och dess oerhört styvt chassi smälter samman för att bilda en sann fyra-dörrars sportbil.

Rapide är faktiskt mer av en Grand Tourer att köra än en renrasig sportbil och styrningen känns motsvarande ljus. Men till skillnad från high-end lyx sedans som BMW 7-serie eller Mercedes S-Class finns inget av den slingrande sida till sida rörelser som du kan uppleva medan kurvtagning. I Rapide suspensionen kan skärpas ytterligare för att ge en mycket fast åktur. Engagera sportläge och du kan öka gasrespons och sexväxlad växellåda håller varvtalet ännu högre vilket gör accelerationen skarpare.

Rapide är den typ av bil du kan köra runt i hela dagen lång – så länge du är i en av de främre sätena. Trots att en fyradörrars baksätet är ganska tätt, men för att vara rättvis de kan faktiskt plats en vuxen passagerare i relativ komfort. Interiören är dränkt i läder och allt inom inredning som ser ut som metall är metall – ingen billig plast trim smyga in här. De flesta av instrumentbrädan är gemensamt med Aston Martin DBS och liksom utrymme för baksätespassagerarna finns en förvånande mängd bagageutrymmet, nästan i nivå med en vanlig sedan.

Det är svårt att veta exakt var det Aston Martin kommer att passa in på marknaden. Betydligt dyrare än sina främsta rivaler, men utan att prestanda vinst för att matcha det högre priset, är Rapide mest benägna att lita på exklusivitet som dess viktigaste dra till potentiella köpare – en begränsad produktion springa omkring bara tre tusen sätt priser och önskvärdheten förblir högt i många år framöver.