Aston Martin såldes för $ 925.000.000

År 1993 köpte Ford Motor Company Europeiska lyx bilmärket Aston Martin. Populariteten av varumärket har fått draghjälp av utseendet på några av deras fordon i James Bond-filmer. Medan popularitet marque ökar när James Bond gjorde det fordonet efter eget val, missade märket att generera tillräckliga inkomster för Detroit baserade biltillverkaren.

Mitt i den ekonomiska elände som möter Ford Motor Company, har de meddelade i augusti förra året att de kommer att sälja antingen en del av eller hela den Aston Martin. Företaget hoppas att försäljningen av lyxbil varumärke kommer att ge dem tillräckligt med finansiell hävstång för att satsa på sina andra märken.

Det har varit en hel del spekulationer om vem som skulle bli nästa ägare till den berömda lyxvarumärke. I själva verket var det rapporterade för några veckor sedan att den franska lyxvaror konglomerat LVMH är intresserad av att köpa varumärket lyxbil. Men ryktena visade sig vara ogrundade.

Förra veckan dock, rapporterade Reuters att Ford kommer att tillkännage försäljningen av Aston Martin så tidigt som denna vecka. Och idag, meddelade den största nyheten leverantör som Ford säljer det brittiska märket lyxbil till en grupp ledd av förre F1 boss från Benetton och BAR David Richards. Richards är för närvarande ordförande för Prodrive – en Formula One racing team. Reuters rapporterade att gruppen kommer att köpa en stor del av lyxbil varumärke för 479 million pounds eller $ 925 miljoner kronor. Ford, under tiden, kommer fortfarande behålla en viss del i varumärket med en investering på 77 MUSD.

Bortsett från Formula One laget Prodrive, Kuwait, AOS Investment Dar och Adeem Investment är också en del av den grupp som höjde $ 925.000.000 för att köpa en stor del av varumärket. Aston Martin samlare och racing backer John Sinders är också en del av den grupp som snart kommer att äga majoriteten av Aston Martin.

Den Aston Martin varumärke bygger på Gaydon, Warwickshire, England. Dess namn kom från Aston Clinton hill climb, och från namnet på en av dess grundare, Lionel Martin. För det mesta av de 1990, AOS, har det varit en del av premiären Automotive Group – uppdelningen av Ford Motor Company som kombinerar affärsverksamheten för Ford, AOS fem europeiska biltillverkare. Aston Martin var den sjätte varumärke i den grupp som består av Jaguar, Land Rover, Volvo Personvagnar, Daimler, och Rover.

Sedan Aston Martin, AOS grundandet efter första världskriget, har man drabbats av ekonomiska problem. En av de saker som de har att brottas med är hur man ska hänga med den övriga bilindustrin i form av produktion. Det är känt att Aston Martin tillverkar endast ett begränsat antal handgjorda bilar medan resten av bilen producerar samhället sysselsätter massproduktionstekniker.

År 1947 kom dock räddare av varumärket i form av Sir David Brown. Den David Brown Limited köpte Aston Martin, och sedan med de kombinerade resurserna från de två bolagen, Aston Martin specialiserade på att producera Grand Touring modeller. Dessa kända modeller från Aston Martin namngavs med Sir David Brown, AOS initialer.

Efter David Brown eran, var marque säljs och säljs vidare så många gånger tills Ford köpte 75 procent av varumärket i 1987, och sedan 1993, tillade Ford Motor Company ett annat band dekal på sin Ford fender genom att köpa helheten av bilen varumärke.

Ford, aos ekonomiska problem ledde dem till valet att sälja en del av sin Premiere Automotive Group. Företaget ansåg först sälja Jaguar, Volvo, eller Land Rover tills slutligen meddelar att de kommer att sälja i delar eller hela Aston Martin varumärket.