Back To Basics vid pumpen

Med så många val att göra varje dag, välja rätt bränsle till en bil är inte en hög prioritet i de flesta människors liv. Och medan det är en vanlig missuppfattning att endast avancerade bilar kan dra nytta av premium bränsle, efter att ha arbetat på fordon i mer än 38 år, har jag lärt mig att man väljer en bensin av bekvämlighet och pris kan kosta dig i slutändan.

Alla bensin är inte samma sak och konsumenter bör överväga några enkla punkter när de gör sitt val vid pumpen.

oktan

När du väljer mellan de olika kvaliteter av bensin vid pumpen-oftast vanliga, mid-grade och premie-något att överväga är oktantal. Olika kvaliteter av bensin har oftast olika oktan som kan variera från 87 till 93, så det är viktigt att kolla din instruktionsbok för att veta vilken som är rätt för din bil. Oktan är ett bränsle förmåga att motstå överhettning, vilket kan leda till att motorn knock-ett rasslande eller “pinga” ljud under huven. Använda en lämplig nivå av oktan kan förhindra detta och säkerställa korrekt förbränning i motorn.

Även om de flesta bilar kommer att fungera med ett lägre oktantal, får de fungerar inte som tillverkaren avsett. Till exempel arbetar jag med top-of-the-line BMW varje dag, och en modern BMW-motor-system kan automatiskt kompensera för ett bränsle med lägre oktantal nivåer. Men bara för att dessa BMW kan kompensera för lägre oktan bränsle betyder inte att de kommer att prestera sitt toppnivå.

Medan de flesta människor förknippar högoktanig nivåer med hög kvalitet, det är verkligen inte en lämplig jämförelse. Utanför oktan överväganden, rengöringsmedel spelar en stor roll i makeup av ett bränsle.

rengöringsmedel

På 80-talet, skulle bränslet lämna en tjärliknande insättning på motordelar och orsaka en bil att snubbla. Så småningom klev Environmental Protection Agency (EPA) i och etablerat en uppsättning miniminormer för rengöringsmedel som ska läggas till bensin. Och medan bränsle-tekniken har avancerat under de senaste 20 åren, de flesta bensin innehåller endast den minsta mängd rengöringsmedel som krävs med federalt normer, som fortfarande kan lämna sot på kritiska motordelar.

Nu, varför är detta viktigt? Det enkla svaret är att sotavlagringar kan begränsa den mängd luft och bränsle som dras in i motorn och förhindra bilen från att fungera så effektivt som tillverkaren avsett. Och i min erfarenhet, kan kolbeläggning uppbyggd bara förvärra en bils prestanda och bränsleekonomi.

Fyra ledande biltillverkare-BMW, ??General Motors, Honda och Toyota-blev så berörda med sjunkande bensin kvalitet att de infört en högre standard som kallas Top Tier Tvättmedel Bensin standard. Top Tier bränslen överträffa statliga normer och kan hjälpa till att förhindra deposition uppbyggd på kritiska motordelar, såsom insugningsventiler och bränslespridare.

För att undvika sotavlagringar, bör konsumenterna leta efter en hög kvalitet bränsle som uppfyller Top Tier standard. I själva verket rekommenderar jag alltid mina kunder använder en premie bränsle med tillsats rengöring makt för att hjälpa till att få ut det mesta av sitt fordon. Till exempel hävdar Shell sin premium bränsle, Shell V-Power, kan faktiskt rengöra din motor medan du kör och hjälpa motverka effekterna av kol deposition uppbyggd.

ett klokt val

Summan av kardemumman är att din bil kommer sannolikt funktion oavsett vilken grad av bensin du köper-frågan är hur bra och hur länge. Köp vad som är rätt för din bil. Medan lägga ut pengar för premium gas kan verka som ett överdåd, på lång sikt, med hjälp av högkvalitativa bränslen med lagt rengöring makt kommer att gynna din bil och förbättra din körupplevelse.

• Steve Dinan har återuppbygga och modifiera bilar i 38 år, inklusive 27 år som chef för Dinan Engineering, den främsta BMW tuning företag i Nordamerika. Över den tid han spenderat tusentals timmar som arbetar för att få ut maximal prestanda ur BMW-motorer. Steve Dinan är en talesman för Shell Oil Products US