BMW Sauber och antalet fyra

Den fjärde loppet av 2007 Formula One säsong är märkt fjärde gången runt som en BMW Sauber drivrutin förlade fjärde i år. Den spanska Grand Prix hölls på Circuit de Catalunya i Barcelona, ??Spanien. Loppet såg åtta bilar pensionerade på grund av varierande bil problem. För BMW, slutade bara en bil ras, bilen drivs av polacken Robert Kubica.

För den här säsongen, är den fjärde plats finish Kubica bästa prestation. Under den första tävlingen för säsongen i Australian Grand Prix, gjorde Kubica inte avsluta loppet på grund av problem med sin bil. På den andra tävlingen för säsongen, Malaysias Grand Prix, kämpade polacken vinner bara en 18: e plats finish. Nästa race dock, vid Bahrains Grand Prix, såg Kubica visa sin körning tapperhet när han slutade på sjätte plats.

Efter loppet har Kubica detta att säga om sin prestation: “Jag är mycket nöjd eftersom det är min första tävling den här säsongen utan problem, och du kan se resultatet. Idag allting samlades för mig. Jag skulle kämpa för de bästa platserna, och det är vad jag gjorde idag. “Även om han kanske har en bättre visar på Spaniens Grand Prix, medgav Kubica att han också haft vissa problem med sin bil. “Jag hade ganska bra, konsekvent ras, även om jag hade några problem med däcken försämring i andra snåla när jag var bakom Alonso och Coulthard var att minska klyftan, men allt var under kontroll,” sade han. “I slutändan, efter den andra depåstopp, försökte jag att skjuta och göra klyftan till Coulthard större. Nu måste vi fortsätta att arbeta i denna riktning, “föraren avslutade.

Samtidigt gjorde lagkamrat Nick Heidfeld inte avsluta loppet på grund av problem med sin bils växellåda även om andra komponenter såsom BMW broms slang och andra komponenter fungerar väl och inte visade mycket slitage. Detta är första gången den här säsongen som den tyska föraren inte avsluta ett lopp. Han gjorde fjärde plats finish på den australiska, malaysiska, och Bahrain Grand Prix. Efter loppet, förklarade Heidfeld hans bils problem: “Till slut var det troligen en växellåda problem som stoppade mig, men tyvärr mitt race var över mycket tidigare efter problem under min första depåstopp. Av någon anledning höger framhjul var löst, vi måste titta på det hur detta hände. För de första 24 varv tills stoppet det såg fantastiskt för mig. Jag körde en lång första stint och min andra snåla hade också varit lång. Ovanpå detta Alonso var inte mycket snabb på de hårdare däcken i sin andra stint. Jag tror att jag hade chansen att avsluta på pallen idag. ”

Medan antalet fyra fortsätter att upprepa sig för laget, de är tur att de inte har sjunkit till den fjärde platsen i konstruktorn s mästerskapet. Laget är för närvarande tredjedel på ställningar med 24 poäng. Den nuvarande ledaren är teamet Vodafone McLaren Mercedes med 58 poäng och följs av teamet Scuderia Ferrari Marlboro med 49 poäng. Mario Theissen, BMW motorsport direktör, har följande att säga: “Vi ser resultatet med blandade känslor. Åtta bilar i pension var en hel dag, och tyvärr var vi bland dem – troligen var det en växellåda misslyckande. Men så tråkigt som det är för oss och för Nick, var det ett positivt resultat för Robert. Han gjorde vårt fjärde fjärde plats idag, körde ett mycket bra lopp och vårt team är nu etablerad som den tredje starkaste. Vid slutet av dagen resultatet är tilltalande. ”

Teamet måste förbättra sina resultat eftersom både Renault och Toyota siktar på tredje plats som de för närvarande innehar. Med segern fjärde plats finish, de har ökat sin ledning på både Toyota och Renault. Willy Rampf, är BMW: s tekniska, direktör uppenbarligen nöjd med lagets fjärde plats finish som ger dem de nödvändiga punkter. Rampf har detta att säga efter loppet: “Efter ett lopp som detta jag har blandade känslor. Robert körde ett starkt lopp och förtjänade fjärde plats. Nick var också i en bra position innan hans depåstopp. Vi hade då ett problem montera den främre högra hjulmutter, var tvungen att ta med Nick i ett varv senare och, som ett resultat, var hans race förstört. Efter 46 varv ett tekniskt fel tvingade honom att avgå. Men på den positiva sidan är vi nöjda med fem mästerskap poäng. ”