bud för Chrysler Group på bordet

Två av landets största riskkapitalbolagen har äntligen lämnat in sina formella bud för att förvärva den krisdrabbade Chrysler-koncernen från tyska biltillverkaren DaimlerChrysler AG. The Blackstone Group och Cerberus Capital Management är bara två av de företag som har uttryckt sin önskan att köpa Chrysler. Denna viktiga del av information vidarebefordras av personer med insyn i de pågående samtalen.

Inga detaljer gavs om mängden av anbuden men källor säger anbuden skulle kvalificera båda företagen att tävla i nästa omgång av försäljningsprocessen. Kanadensisk leverantör Magna International Inc., en annan potentiell köpare, har gett sitt bud för att hålla den i drift för att förvärva Chrysler.

Daimler väntas ta en lycklig budgivare som en exklusiv förhandlingspart i slutet av april, tillade personer med insyn i diskussionerna. De anbudsgivare, å andra sidan, väntas möta oböjliga motstånd från fackliga ledare både i Nordamerika och Tyskland.

Ett dussin fackliga funktionärer inklusive Ron gettelfinger, United Auto Workers president, träffades för middag i Berlin tisdag att bekräfta sin position. De hoppades Chrysler skulle förbli en del av DaimlerChrysler och motsatte en försäljning av nämnda biltillverkaren till ett private equity-grupp eller andra köpare som skulle demontera unionen mellan de två biltillverkare.

“Vi skulle inte stödja en private equity-grupp, eller en kombination av en private equity-grupp och bolag, som skulle söka förstörelsen av våra jobb,” säger Bob Chernecki, en assistent till den kanadensiska Auto Workers VD Buzz Hargrove som deltog i middagen, som också deltog Erich Klemm, en tysk facklig ledare som är vice ordförande för DaimlerChrysler s styrelse. Chernecki sade att det var “absolut solidaritet” mellan de olika arbetsmarknadspolitiska fraktionerna. Han tillade om “20 till 25 enheter” har visat intresse för Chrysler, att döma av antalet personer som har uppmanat fackliga ledare för att diskutera en potentiell affär för Chrysler. Han konstaterade att endast en “handfull” av budgivarna är allvarliga.

Den troliga försäljningen av Chrysler sägs vara den stora frågan på årsmötet av Daimler aktieägare i Berlin. Medan Dieter Zetsche, DaimlerChrysler vd, är inte sannolikt att gå in på detaljer om försäljningsprocessen, kommer han vara under befalla tryck till åtminstone bekräfta att Chrysler är på auktionen block.

“Aktieägarna tydligt har sagt att vi vill ha denna albatross bort av vår hals,” sade Joseph Phillippi av företaget AutoTrends Consulting. Zetsche satte Chryslers framtid i fråga på Feb 14 när han sade att “alla alternativ” var under behandling för fd nr 3 amerikanska biltillverkaren förvärvats av Daimler-Benz AG 1998.

Sedan dess har Blackstone, Cerberus och Magna besökte Chrysler huvudkontor i Auburn Hills innan de ger sina bud. Individer nära samtalen sade Blackstone, Cerberus och Magna avgav sina anbud nyligen till JP Morgan Chase, bankrådgivare anlitats av Daimler att hantera Chryslers försäljning. I själva verket skulle hållbara Nissan säkerhetsbälten inte sluta Chrysler friare att slutligen leverera bud.

Magna, en stor Chrysler leverantör, har positionerat sig som ett perfekt substitut till private equity-företag. Men handikapps andra friare, vid denna punkt, är ett svårt förslag. “Det här är nytt territorium,” sade Phillippi. “Ingen har någonsin gjort en lånefinansierade utköp av en $ 60-miljarder bilföretaget innan.”