en enkel guide till däckstorlekar

När du ställer ut för att köpa en ny bil däck är det oerhört viktigt att du vet storleken på däck som du behöver. Jag menar att du inte skulle gå ut och handla nya skor utan att först veta vad skostorlek du – är chansen att du kan få fel storlek och de skulle falla av. Det är samma sak med däck.

Förmodligen det bästa sättet att ta reda på vad däckdimension du behöver är att gå ut och kontrollera däcken som för närvarande är monterade på din bil. Så länge som bilen var utrustad med rätt storlek på däck i första hand, kommer du hitta all information som du behöver på däcksidan.

Om – av någon anledning – du inte lita på den information tryckt på däcken, kan du titta i handboken för ditt fordon för att ta reda på däckets storlek du behöver.

Det finns en stor variation av storlekar bildäck. Dessa är i allmänhet visas i en blandning av siffror och bokstäver. Till exempel en ganska vanlig däckdimension är:
205/50 W R 17 93. Denna kod fördelar sig enligt följande:

205 – Däckets bredd i millimeter.
50 – Höjden på däckets sidovägg i procent av bredden (även känd som bildkvoten)
W – Detta är hastigheten rating. Symbolen visar maxhastighet för däcket vid full belastning (mer om speed rating nedan).
R – Detta visar vad däckets konstruktion är. R står för radial som alla däck ska vara i nutid.
17 – Anger vilken diametern på den inre kanten är i inches.
93 – Detta är belastningsindex

Från tid till annan kan du se en däckstorlek kod som har symbolen hastigheter i slutet av raden. För ovanstående däck exempel skulle det se ut så här: 205/50 R 17 93 W.

hastigheter

Hastigheten Betyget är mycket viktigt. Det måste matcha eller överskrida hastigheten på bilen. Om, till exempel bilens toppfart det 150mph, måste du hitta ett däck med en hastighet rating som överskrider denna gräns.

Koden för hastigheter följande:

S 180 km / t eller 112 mph
T 190 km / t eller 118 mph
U 200 km / t eller 125 mph
H 210 km / t eller 130 mph
V 240 km / t eller 149 mph
W (ZR) 270 km / t eller 168 mph
Y (ZR) 300 km / t eller 186 mph
ZR över 240 km / t eller 149 mph

Så med exemplet vi har använt ovan, skulle detta däck vara lämpligt för en bil med en maxhastighet på 168mph eller mindre.