etanoldrift från saab

Saab fortsätter sin strävan att producera fordon som körs på renare förbränning bränslen. De har redan gjort för allmänheten en 9-5 BioPower som drivs med E85, som är en kombination av 85 procent bioetanol och 15 procent bensin. Detta liknar Volvomodeller som körs på samma bränsle. Detta kan tyckas inte tillräckligt för biltillverkaren sedan vid det kommande 2007 Geneva Motor Show, de kommer att visa upp en 9-5 vagn som är utrustad med en 2,0-liters motor som körs på E100 eller 100 procent bioetanol. Konceptbilen visas för allmänheten som ett bevis för biltillverkaren engagemang att utveckla renare motorer. Användningen av 100 procent bränsle i en motor är ett stort kliv framåt i användningen av alternativa bränslen.

I samband med avtäckningen av konceptbilen, har GM Powertrain vd Kjell ac Bergström detta att säga: “Bio-etanol är en potent, högkvalitativt bränsle som öppnar upp spännande möjligheter i att hjälpa till att möta de miljömässiga utmaningar vi står inför. Eftersom behovet av att minska energiförbrukningen ökar, vi undersöker möjligheterna att använda mindre motorer som ger relativt hög effekt, med och utan hybridteknik. Denna konceptbil visar att etanol kan spela en viktig roll i detta “rätt-sizing”-processen, samtidigt minimera utsläpp av fossila bränslen. ”

Saab 9-5 BioPower 100 Concept bilens motor är den första i sitt slag för att köra på ren etanol. Utformningen av bilens motorkomponenter optimerar kapaciteten hos motorn. Den 2,0-liters motorn kan producera så mycket som 300 hästkrafter och 295 Nm i vridmoment. Detta moment är viktigt för acceleration, med tanke på att mängden dragkraft, konceptbilen kan drivas till 60 miles per timme från stillastående på bara 6,6 sekunder. Denna acceleration kompletteras av en hög toppfart, tack vare 300 hästkrafter som motorn förpackningar. Bortsett från detta, kan eftermarknaden delar installeras för att minska drag och öka väggreppet hjulen på vägytor. Spoilers kan användas för att uppnå detta, precis som de Volvobilar som använder en Volvo spoiler för att öka prestanda.

Använda 100 procent etanol eller vattenfri etanol som bränsle är ett bra alternativ till bensin. Detta beror på att etanol brinner renare än bensin, minska utsläppen med så mycket som 85 procent. Detta är varför flexi-fuel-fordon eller de som körs på en kombination av bensin och etanol har renare utsläpp än de som körs på bensin ensam. De motorer som använder etanol som bränsle, precis som Saab konceptbilen använder ser ut precis som en konventionell bensinmotor med några modifikationer. Vissa av dessa ändringar är klara för att bekämpa den korrosiva naturen av etanol. Vissa motorkomponenter måste stärkas för att ta på korrosionsförmåga denna alternativa bränslen. En annan orsak till etanol är ett bra alternativ till bensin är att det är en förnyelsebar energikälla. Etanol kommer från stärkelse eller socker från en mängd olika grödor som majs och sockerrör.

Det enda problemet för utvecklingen av etanol som alternativt bränsle är att i sin produktion, är fossila bränslen fortfarande används. Detta innebär en fråga om de goda effekterna av användning av etanol som bränsle för fordon kan störa den utsläpp produceras på produktionen av nämnda bränsle. Konceptbilen återstår också att se om det är genomförbart att massproduceras eftersom ingen tankställe har ännu att erbjuda 100 procent etanol. Framtiden för denna teknik återstår att se beroende på hur allmänheten kommer att acceptera det.