formel en säsong värmer upp

Att gå in i den europeiska Grand Prix i söndags, har McLaren, AOS Lewis Hamilton en befallande tolv poängs ledning över lagkamraten Fernando Alonso. Men efter en kaotisk tävling som såg flera förare går i pension, tog Alonso segern medan Hamilton för första gången i sin karriär misslyckades med att sluta topp tre. Dessutom misslyckades Hamilton till en poäng när han slutade nia.

Det innebär att tio poäng tilldelades till den dubbla världsmästaren Alonso. Spanjoren har nu 68 poäng efter tio lopp. Han är nu släpande Hamilton bara genom ett par punkter. Detta visar hur oförutsägbar sporten är. Medan Hamilton och Alonso är på toppen av förarna, AO mästerskapet, de två McLaren förarna är inte de enda som slåss om mästerskapet.

Scuderia Ferrari, AOS duo av Felipe Massa och Kimi Räikkönen är fortfarande i striden för mästerskapet. Den brasilianska Massa är för närvarande trea med 59 poäng hittills, 11 poäng efter Hamilton och nio bakom Alonso. Finländaren Räikkönen, å andra sidan, har 52 poäng. Det kan erinras om att Räikkönen gick förbi hans lagkamrat i ställningar efter hans back-to-back-segrar på den franska och brittiska Grand Prix.

Vid Europeiska Grand Prix men misslyckades Räikkönen till slut som han var tvungen att gå i pension på 34: e varvet då hans bil, missade AOS hydraulik. Hamilton, å andra sidan, bara lyckades till slut nionde efter han kvalificerade tiondel efter en krasch i kvalet. Framdäcket av Hamilton, var aos bil säkrad dåligt efter laget, AOS hjulet pistol krånglade. Även andra delar av styrsystemet är intakta såsom Mercedes fjäderben, gned hjulet i bilen som orsakade olyckan.

Segern med Alonso och andraplats i Massa innebär att jakten på mästerskapet nu blir mer konkurrenskraftiga. Även Hamilton leder fortfarande fältet, är han nu inför en tuffare utmaning från lagkamrat Alonso och Ferrari paret.

Bortsett från den nedslående nionde plats av mästerskapet ledare och Räikkönen, AOS pension, är den europeiska Grand Prix full av överraskningar. Endast för andra gången denna säsong, en förare bortsett från McLaren och Ferrari, slutade AOS par i topp tre. Australian Mark Webber slutade trea för Red Bull. Webber, aos lagkamraten David Coulthard lyckades också till slut sjätte trots att han började tillbaka den 20: e position på nätet.

Spyker, postat AOS rookie Markus Winkelhock ett rekord vid den europeiska Grand Prix. Den tyska Formula One föraren som tog över sätet för Christijan Albers blev den första föraren att starta i ett Grand Prix i både den sista och första positionen. Rookien startade på baksidan av nätet men snart ledde loppet som han var den första att ha däck som är anpassade till de våta spåren efter regnet öste. När regnet fortsatte hälla, var loppet röda flaggas på fjärde varvet. När loppet startades om började Winkelhock på framsidan av nätet.

Den överraskande debut i den tyska men inte slutade bra som han var tvungen att avgå efter hans bil, AOS hydraulik krånglade. Den tyska dock förväntas vara drivande för Spyker för den kommande ungerska Grand Prix. Vid den nämnda tävlingen är de fyra förare på toppen förväntas intensifiera sitt spel när säsongen når sin mest avgörande faser. Med mer än hälften av säsongen redan i böckerna, är varje ras och varje poäng viktigt för dessa mästerskap hoppfulla.