höst bilkörning tips

Med uppkomsten av hösten är det dags för förarna att överväga påverka den nya säsongen har på körförhållanden. Den första fråga som hösten kommer med till bilisten är frågan om fallande löv. Dessa löv som faller på vägarna kan göra asfalten hal och kan öka de förändringar av sladd av en förare tappar kontrollen över sitt fordon. Nedfallna löv kan också samlas vid sidan av vägar och blockera avlopp vilket i sin tur kan orsaka översvämningar särskilt under kraftiga höstregn.

Hösten innebär också mindre dagsljus. Dessa mörkare förhållanden kan göra det svårare för förarna att se ytvatten. Om vägen är svarta fickor av vatten är svårare att se och kan orsaka en kraftig, oväntade drag i ratten när de träffas. I en sådan situation en ofokuserad förare skulle kunna förlora kontrollen över fordonet.

Under hela hösten och vintern solen sitter lägre på himlen. Detta är särskilt vanligt vid solnedgång och soluppgång och är en fara för förare på grund av den förblindande effekt den producerar. Denna effekt är särskilt hård under de tider många förare som pendlar till och från arbetet. Om du kör in i en sådan sol desto lägre blir din solskydd och sakta ner. Om du kör iväg från en sådan sol tror inte att du är opåverkad, minns fordon som kör mot dig får svårt att se dig på grund av den bländande solen effekt.

Generellt sett så hösten sparkar i dagarna blir kallare. Detta kan resultera i ökad dimma och nedsatt sikt. På snabbrörliga vägar som motorvägar dimma är särskilt farligt men dimma kan orsaka fara på alla vägar. När du kör i dimma bör du sakta ner och vänd dina strålkastare för att doppa och om sikten är lägre än 100 meter, slå på dina dimljus. En annan konsekvens av dimma är fukt bildas på vindrutan. För att ta bort fukten omkopplaren på din vindrutetorkare att rensa exteriör och hålla bilen ren för att upprätthålla synlighet.

Nöd eller kraftig inbromsning kan vara ännu farligare när sikten är dålig. Bilister bör vara beredd att bromsa för att sedan stanna inom den sträcka som de kan se att vara tydlig och ge följande förare mer tid att reagera.