räkna inte ut suv

Vid första anblicken ser den SUV som en utrotningshotad djur. Den dagliga nyheterna är fylld med så många historier om fyra dollar gas som SUV verkar vara nått på sin sista sträckan som vi kasta sig huvudstupa in i sfären av hybrid och alternativa bränslen. Men det är lite dumdristigt att räkna SUV ut ännu.

För alla de stora förakt riktad mot sport utility vehicle, är en mycket tydlig punkt förbises – den fordonsklass skapades av en anledning. Den pickup, en nära kusin till SUV, byggdes för att transportera varor och material som kan utsättas för väder och vind genom terräng och klimat som skulle vara mindre än förlåtande mot en något fordon. Vad blev senare sport utility vehicle som utförs i huvudsak samma funktion, med noterade undantag för byte av varor och material med en mjukare passagerare – människor.

När SUV flyttas från de områden och på gatorna de inte gå oförändrat. Många delar av sedan och kombi började arbeta sig in i bilens design, flytta fordonet närmare bilen i många avseenden, och i hög grad bidrar till att ersätta minivan. Uppdraget är dock i stort sett varit densamma – transportera människor till platser som annars kanske inte är så lätt acceptabelt. Det fanns ingen rädsla för att fastna i leran på fotbollsträning. Utöver detta, kan halva laget eller så klämma in en SUV, och fortfarande vara bekväm med väskor, bollar, koner och klossar.

Eftersom priset på gas sakta började krypa upp, blev SUV ett mål på grund av låga EPA körsträcka uppskattningar. Och på pappret, ser att körsträcka verkligen hemskt. I verkligheten är dock saker och ting är lite annorlunda. Den körsträcka uppskattning är tillämplig i en enda situation – för fordonet. Det är bra för en uppskattning som genereras i ett labb, men det faller kort när du ansöker liter per person över distans. När den visas med det totala antalet personer som för närvarande i fordonet, samt den mängd gods som förflyttas, kommer en fullastad SUV matematiskt ut även med några av de bästa hybrider på vägarna i dag när de plottas på en gallon per person per mil mätning.

Hybriden är ofta den go-to fordon valet för dem som vill ifrågasätta överlevnadsförmågan hos SUV som fordonsklass. De blandade gas-elektriska fordon är tippad som ett första steg i vår nations snabba strävan att komma bort från en bensin-baserade ekosystemet. Dock kommer den upplevda snabb förändring till alternativa bränslen sker inte lika snabbt som vissa kan hoppas. Landets infrastruktur är helt enkelt inte inriktad på att störa andra bränslen än bensin, och en översyn skulle kräva en massiv investering. Denna stötesten även förenas med en annan ganska stor försening, måste den amerikanska allmänheten också att byta ut sina auto flotta för att ta tillvara de nya typer av bränslen.

Naturligtvis kommer övergången till alternativa bränslen hända så småningom, och detta kommer fortfarande sannolikt gynna SUV. Som redan konstaterats har efterfrågan på stadsjeepar sänkt priset på fordonen, vilket bidrar till att kraftigt kompensera de ökade kostnaderna för bränsle. Eftersom övergången från bensin plockar upp, kommer kostnaden för bensin upplever sannolikt en liknande nedgång. Och för dem orolig för att köpa en ny SUV, oroa dig inte, Jeep har tillkännage en hybrid elektriska fordon för att vara på väg till 2010. Så länge som det är nödvändigt för vilken SUV utvecklades först fortfarande existerar, så länge uppdraget finns kvar, kommer SUV vara också.